Зa пореден път NASA отложи изстрелването на своя космически телескоп James Web, като този път причината е това, че работата на екипа бе засегната от продължаващата коронавирус пандемия. След поредица от забавяния телескопът трябваше да бъде пуснат през март 2021 г. Сега обаче NASA обяви, че пандемията е забавила работата, която изостава от плана.

„Няма да го изстреляме през март, това е категорично. Към момента тази дата изобщо не се обсъжда. Причината не е, че някой е сбъркал нещо. Не става въпрос нито за вина, нито за лошо управление на проекта“ , казва NASA.

Март 2021 г. изглеждаше амбициозна дата дори преди пандемията. Още през януари вътрешен анализ на NASA показа, че срокът може да не бъде спазен на базата на детайлен анализ на рисковите и разходите. След старта на пандемията екипите на NASA и оръжейния гигант North Rup Grumman намалиха работата от 12-часови смени на седмица до 5-часови.

Работата по телескопа продължава и NASA се надява, че все още е възможно той да бъде изстрелян в даден момент през 2021 г. Миналата седмица NASA успешно тества част от устройството, наречена deployable tower assembly.

Телескопът James Webb представлява „инфрачервена обсерватория в орбита“ и се счита за наследник на легендарния космически телескоп Хъбъл.    

Виж още: Секс с маски и други интимни съвети по време на пандемия от Харвард

 

Тагове: