Въпреки че учените все по-често предупреждават за вредните ефекти от прекомерното стоене на едно място, американците седят повече от когато и да било. Отчасти това е заради факта, че хората прекарват все повече от свободното си време пред компютъра.

Връзката между прекаленото седене и лошото здраве е добре документирана, но дълго време липсваше достатъчно информация колко точно заседнал е животът на модерните американци. Според учени от университета на Сент Луис общото време, което тинейджъри и възрастни прекарват в седнало положение на ден, се е увеличило от 6 – 4 часа през 2007  г. до 8.2 часа през 2016 г.

Между 2001 и 2016 г. времето, прекарвано в седнало положение и гледане на телевизия и видео, като цяло остава непроменено – около 2 часа на ден, но с течение на времето хората от всички възрастови групи започват да прекарват все повече от свободното си време, седейки пред компютърния екран. Към 2016 г. половината от възрастните правят това поне по час на ден, а същото се отнася и за 57 процента от младежите.

Хората работят на закрито все повече и това променя начина, по който прекарват свободното си време. Преди години, когато компютрите не бяха толкова разпространени, нещата стояха по друг начин, но това вече е в миналото. Според учените положението се утежнява от това, че все още няма ясна политика по разрешаването на проблема в  повечето училища и офиси.

Като отговор на страха от заседналия начин на живот стават все по-популярни бюрата, на които се работи изправен. Те обаче са временно решение и липсва научно доказателство, че всъщност помагат за здравето ви. Казано просто, стоенето прав не е упражнение.

Плюс това, макар че упражненията са позитивни за общия тонус на даден човек, важно е дискусията за все по-често седящите хора да продължи и в по-големи мащаби. Възможно е засядането да е симптом и на други проблеми, които причиняват лошо здраве, а не непременно ключова причина за самото лошо здраве. Например хората, които са безработни, могат да стоят много на едно място, но предизвикателствата, свързани с безработицата (включително финансови тревоги, стрес или депресия), могат да представляват по-големи проблеми, отколкото седенето.

Какъв е изводът? Вместо да плащате хиляди долари за лъскава техника или бюро с иновативен дизайн, отделете време и се разходете навън...    

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

290 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

13 | Преди 15 ч.