Малко след като китайският учен Хи Джанкуй обяви, че е създал първите в света генетично коригирани бебета, властите спряха работата му, но изглежда, че това не е достатъчно. След няколко седмици, през които ученият бе в неизвестност, авторитетният ежедневник New York Тimes разкрива, че той е под домашен арест в общежитие на Университета за наука и технологии в град Шънжън. Той може да ползва имейл и телефон, но не може да напусне квартирата. Полицаи са блокирали достъпа до самия учен и до офиса, където се е провеждало изследването му.

Университетът официално опроверга информацията за задържането, но тя бе потвърдена от сътрудник на Хи и от неговия бизнес партньор.

На този етап бъдещето на скандалния учен остава неизвестно. Около самия експеримент с редактиране на гените има много въпросителни, включително и за неговата автентичност. Научната общност обвини Хи в това, че е злоупотребил с доверието на пациентите с лъжата, че това е експеримент за ваксина срещу СПИН, а не генетична модификация. Освен това обещаните от него необработени данни с цел по-нататъшно проучване не са осигурени. Засега няма начин процедурата и нейната дългосрочна ефективност да бъдат проверени.

Дори ако властите не потърсят наказателна отговорност, ученият ще има доста сериозни проблеми със своята практика.

Тагове: