Страхът от изчерпване на свободното място на устройството е този, който мнозина от вас може да познават и са изпитали в даден момент със своя смартфон. Въпреки това в Android 12 може да сме в състояние да „хибернираме“ приложения като начин за освобождаване на пространство на устройството.

Промяна в AOSP, забелязана от екипа на сайта XDA, намекна за система за хибернация на приложения в Android 12, която ще може да „управлява състоянието на хибернация на приложението: състояние, в което приложенията ще могат да влизат, което означава, че те не се използват активно и могат да бъдат оптимизирани за съхранение“.

На практика това може да означава, че приложенията, които не използвате активно, са в състояние на „зимен сън“ и след това потенциално ви се предоставя като свободна част от пространството, което приложението заема. На този етап обаче наистина не е ясно как ще работи тази функция, тъй като този фрагмент е доказателство, че имаме технология за хибернация на приложение в рамките на бъдеща версия на Android, която според нас вероятно е Android 12.

XDA спекулира, че в Android 12 тази потенциална функция може да ползва компресия на APK файла и всички други ресурси на приложението, когато системата прецени, че е готова за хибернация. Поне докато действителните промени в кода не бъдат изпратени официално, няма да знаем със сигурност.

Като се има предвид, че размерите на приложенията се увеличават годишно, възможността за получаване на малко допълнително място за съхранение може да бъде добре дошло за хората с устройства с малък капацитет. Според сроковете от предходните години няма много време до годишната фаза на версията за разработчици на Android. Това може да се окаже популярно включване, от което много хора може дори да не знаят, че се нуждаят.

Снимка: shutterstock

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове: