Статистическата компания StatCounter изнесе актуалните си данни за потреблението на интернет за месец март и от тях личи, че за пръв път най-популярната онлайн операционна система в света е Android.

Задминавайки считания за недосегаем доскоро Windows макар и с мъничко, StatCounter вече е най-използваната платформа за влизане в мрежата.

Макар и почти стряскаща, тази промяна всъщност не звучи толкова изненадващо, ако погледнем как се движат продажбите през последната година, когато са продадени над един милиард устройства с Android срещу около 200 милиона РС-та с Windows. Въпреки това StatCounter е може би първата компания, която официално отчита, че Android води и по брой потребители.

Тенденцията за преминаване от настолен към мобилен интернет се очерта доста ясно в последните няколко години, особено в развитите страни, където потребителите все по-често се изкушават да работят със смартфоните си и тяхната бърза 4G връзка, пише The Verge.

Данните на StatCounter идват от над 2.5 милиона уебсайта. Преди време компанията също бе основен източник за следене на възхода на Chrome за сметка на Internet Explorer като предпочитан браузър.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Adobe Photoshop 2018 е тук с поддръжка на Surface Dial

1 | Преди 19 ч.