Да гледаш как най-новата версия на Android бавно си пробива път към по-голям дял потребители е мъчително изживяване. Но благодарение на новите данни на страницата Platform Versions на Google вече знаем, че Android 7.0 Nougat най-сетне се изкачи отвъд 1 процент разпространение, пише Venture Beat.

Така пет месеца след появата си тя вече е на 1.2 процента от поддържаните устройства. Както обикновено растежът е много бавен и по традиция най-новата версия се нуждае от повече от година, за да стане и най-разпространена. Всичко сочи, че Android 7.0 Nougat няма да наруши тази тенденция.

Нейният предшественик Android 6.0 Marshmallow вече е на 30.7 процента, докато Android 5.0/5.1 Lollipop е съвсем наблизо- на 32.9 процента. Това му дава и титлата "Най-разпространена Android ревизия" към момента.

По-надолу са Android 4.4 KitKat (21.9 процента) и Android 4.1/4.2/4.3 Jelly Bean (11.3 процента).

Данните за разпространението се набират през Google Play Store приложението, което изисква поне Android 2.2. Ето защо устройства, които го нямат инсталирано - като серията Amazon Fire и много китайски модели, - не участват в класацията. Извън нея са и Android 3.0 Honeycomb и Android 2.2 Froyo, които са с под 1 процент.

Виж още: Samsung Galaxy S8 се появи в нова снимка на живо