Като платформа Android е имала проблеми със сигурността и преди, но сега анализатори идентифицираха нова пробойна, която този път е свързана с функцията Full Disk Encryption, предава Slash Gear.

Специалистът по киберсигурност Гал Бениамини е открил уязвимост, която засяга стотици милиони смартфони и таблети с операционната система, но най-лесно тя може да се активира при апарати с процесори на Qualcomm, включително и при най-новите флагмани.

Изглежда уязвимостта възниква като комбинация от проблем в кернела на Android и чипове на Full Disk Encryption, като тя е особено изявена при модели, които ползват Android 5.0 или по-нова. Това, което прави ситуацията още по-лоша, е, че пуснатите от Google и Qualcomm пачове не са оправили всички пробойни и според Бениамини те могат да бъдат запушени само с нов хардуер. Full Disk Encryption функцията пази записаните на устройството данни, които не могат да бъдат прочетени без уникален идентификационен ключ. Уязвимостта позволява използването на brute-force атака за извличането на паролата за декриптиране на данните.

Бениамини все пак успокоява потребителите, че работи тясно с Google и Qualcomm за намиране на някакво решение и че повечето потребители не би трябвало да са изложени на реална опасност.

Виж още: Google Play Store вече има раздел Early Access за нови приложения

Тагове: