Смартфон производителите се борят за по-високо място в класациите на известните бенчмаркове. За съжаление новият Realme GT попада не другаде, а в незавидната класация на измамниците в AnTuTu. Прочутият мобилен бенчмарк уличи Realme GT в манипулация на резултатите и премахна неговото постижение от 750 000 точки от своята база данни. Според AnTuTu цифрата, която е знaчително по-висока от тази на друг актуален флагман Xiaomi Mi 11, не е доказателство за мощ, а добита чрез лъжа.

Как всъщност е манипулирал Realme GT резултатите?

Става въпрос за технически хитрости в начина, по който Realme GT обработва тестовите задачи от бенчмарка, като например да намалява качеството на изображенията, за да ги обработва по-бързо или да прави теста за няколко ядра на най-бързите си такива колкото може по-дълго.

AnTuTu твърди, че тези тактики противоречат на духа на бенчмарка. Като наказание резултатът на Realme GT ще бъде изваден за три месеца, а при повторно провинение апаратът изцяло ще напусне платформата.

Realme не е първата компания, хваната да лъже в резултатите. Миналата година няколко телефона на Орро с чипове на MediaTek излъгаха в бенчмарка РСМark. За повечето компании резултатите от бенчмарковете продължават да бъдат лесен маркетингов инструмент. Високите стойности могат да привлекат купувачи, които не отдават голямо значение на другите параметри. Освен това такъв подход позволява на Realme GT да се отличи в конкуренцията на други много добри телефони със Snapdragon 888.

Бенчмаркове като AnTuTu се опитват да създадат общ стандарт на производителност, но подобни манипулации опорочават резултатите от тестовете и това обяснява суровите мерки срещу Realme GT. 

Снимка: Realme

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?