Според анализа на CNBC App Store на Apple е реализирал 64 милиарда долара приходи през 2020 г., което е с 28 процента увеличение спрямо онези 50 милиарда долара, направени през 2019 г. Това представлява добър растеж за App Store, тъй като очакваното увеличение между 2018 и 2019 г. беше само 3.1 процента.

Трудно е да се каже точната причина за скока в растежа, но вероятно има нещо общо с пандемията на COVID-19. Хората масово купуваха игри, приложения за фитнес и производителност, за да се опитат да си възвърнат контрола над живота си по време на карантината.

Когато Apple съобщава за своите финансови резултати, гигантът събира парите, които прави от App Store, с приходите си от услуги, което е най-бързо развиващата се категория. Компанията взима 30% комисиона на по-голямата част от парите, постъпващи в App Store, което, въпреки че има забележки и изключения, представлява милиарди долари приходи. Apple обикновено пази внимателно своя дял въпреки скорошните дела от разработчици като Hey.com и дори правни предизвикателства от Epic.

Все пак хватката наскоро се разхлаби малко, тъй като Apple вече взема само 15% комисиона от разработчиците, които правят под 1 милион долара годишно от App Store. Това не е вероятно да доведе до огромна промяна в оценките на приходите, тъй като анализаторите са категорични, че най-добрите 2% от разработчиците на App Store генерират 95% от приходите.

Всяка година Apple съобщава колко пари е изплатила на разработчиците от 2008 г. CNBC използва това, за да изчисли броя на приходите в App Store, като извади миналогодишния брой от тазгодишния, след което отчита 30-процентния дял на Apple. Въпреки че цифрите може да са малко груби, Apple не ги докладва самостоятелно, така че всичко, което можем да направим, е да спекулираме. Независимо от това има две неща, за които е трудно да се спори: приходите на App Store нараснаха доста тази година и тя донесе много пари както за разработчиците, така и за Apple.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

Тагове: