Apple планира да се бори срещу нов закон, който ще осигури на хората правото да си поправят сами устройствата, твърди източник на Motherboard, цитиран от VICE. Законопроектът се обсъжда в Небраска, САЩ. 

Новият закон ще задължи Apple и други производители на електроника да продават резервни части на крайни потребители и независими сервизи, както и да направят диагностичните и сервизни упътвания публични. 

Небраска е един от няколкото щата, които обмислят въвеждането на "Правото да поправиш" закона. Към щата се присъединяват и Ню Йорк, Масачузетс, Канзас и Уайоминг. Миналата седмица в Илинойс и Тенеси също бяха предложени подобни промени. 

Според източника на Motherboard, представител на Apple, служител или лобист ще се противопостави на закона на официалното изслушване, планирано за 9 март. Мобилният оператор AT&T също ще се присъедини към лобистките усилия на Apple и IBM, които успешно лобираха в Ню Йорк, твърди още източникът. 

Очаква се поне една от компаниите да защити протеста си на изслушването с аргумента, че потребителите, "които поправят сами телефоните си може да накарат литиевите батерии да се запалят".

Според Гей Гордън-Бърн, изпълнителен директор на организацията на независимите сервизи Repair.org, лобистите от индустрията в други случаи са използвали аргумента, че "счупеното стъкло може да пореже ръцете на потребителите, които се опитват сами да сменят дисплея си". Той очаква именно притесненията за сигурността да бъдат изтъкнати на изслушването в Небраска.  

Прочетете: Apple получи патент за четец на пръстови отпечатъци, вграден в екрана

Тагове: