Apple агресивно защити своята екосистема в наскоро публикуван отговор до британския регулатор надзор за конкуренцията.

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) сега публикува отговора на Apple на своя междинен доклад за мобилните екосистеми, както и отговори от десетки други компании, включително Google, Microsoft и Epic Games.

Подробният 47-страничен отговор от Apple агресивно отхвърли заключенията на междинния доклад, като се казва, че CMA е оставил настрана ползите от екосистемата на Apple „без аргументирана основа или ги игнорира изцяло, или ги отхвърля въз основа на нищо повече от спекулации“. Apple твърди, че докладът на CMA се основава на „недоказани твърдения и хипотетични опасения“ от съперниците на Apple, които биха спечелили търговски от „дълбоки“ промени в iPhone.

Apple изразява силна загриженост относно потенциално необходимостта да „препроектира ‌iPhone‌“, за да е от полза за тази малка, мощна група.

Предложението на CMA да позволи алтернативни магазини за приложения на ‌iPhone‌ или странично зареждане на приложения беше отхвърлено заради „омаловажаване на рисковете за сигурността“ и неотчитане на „факта, че потребителите високо ценят тази сигурност и че мнозина избират Apple пред Android на тази основа“.

Apple обърна внимание на специфични проблеми, повдигнати от междинния доклад, като например ограничението на WebKit на компанията за iOS и iPadOS, което забранява всякакви конкурентни браузъри на платформата. В него се твърди, че WebKit е иновативен и отговаря на търсенето на функции като добавяне на „нова функционалност, за да се даде възможност за по-големи функции и функционалност за уеб приложения“.

Open Web Advocacy, група от уеб разработчици, които са в преговори със CMA и дадоха гласност на ограничението WebKit на Apple, не са съгласни и казват, че „забраната на Apple за браузъри на трети страни в iOS е дълбоко антиконкурентна... Всички изкуствени бариери, поставени от компанията, трябва да бъдат премахнати. Уеб приложенията, ако са разрешени, могат да предложат еквивалентна функционалност с по-голяма поверителност и сигурност за взискателни случаи на употреба“.

Apple подчерта високото ниво на удовлетвореност на клиентите, лекотата на използване и производителността на ‌iPhone‌, както и ангажимента на компанията към иновации и поверителност. Накрая гигантът отхвърля констатациите от междинния доклад и изключи възможността за обсъждане на промени в екосистемата на компанията.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеБразилия е страната, където новият iPhone SE 3 излиза най-скъпо