Списание Fortune разкри годишната си класация на 500-те най-големи компании в света и тя рисува доста интересна картина.  За пръв път в историята американските компании са по-малко от китайските – 121 срещу 129.  

В света на мобилните технологии Apple все още е крал, изпреварвайки всички други технологични гиганти. Apple е на 11-о място в общата класация, следвана от Samsung на 15-о, докато компанията майка на Google Alphabet е на 37-о място. За пръв път в класацията влиза и китайската Xiaomi, позиционирайки се на 468-о място.  

Феновете на Apple трябва да са доволни от факта, че компанията е на 2-ро място в света по годишни печалби – с 59 милиарда долара.

Докато имена като Microsoft и Sony са сред постоянното присъствие в тази класация, тук виждаме още мрежовата компания Nokia, която води отделен бизнес и само получава лицензионни такси за това, че е дала марката на HMD Global за смартфони.

На 23-то място е китайската Hon Hai, по-известна като Foxconn; американският телефонен гигант AT&T е на 25-о място; големият китайски онлайн търговец JD.com е на 139-о; производителите на чипове TSMC и Micron са съответно на 363-то и 369-о място.

Годишната класация е базирана на общите приходи от последните 12 месеца и в глобалния си вариант съществува от 1990 г. Първоначално в нея влизаха предимно компании от областта на природните ресурси и производството, но с промените в световната икономика все повече място намират и технологични компании.

Виж още: Бивш служител на Tesla прехвърлил сорс кода за Autopilot в личния си iCloud

 

Тагове: