Бивш служител на Tesla отива на съд за кражбата на данни, свързани с популярната функция Autopilot, които е продал на китайски конкурент.

В изказване пред съда служителят, който също е китаец, признава, че е сложил ръка на сорс кода на софтуера и е качил файловете в личния си iCloud профил. През ноември 2018 г. той получил оферта да работи за Xiaopeng Motors и според Tesla много преди това той вече подготвял кражбата на кода за автопилота. Служителят изкопирал над 300 000 файла и директории в личния си iCloud профил, нарушавайки политиката на Tesla да не се изнася такава информация. Според компанията Autopilot e „перлата в короната от интелектуална собственост на Tesla“.

Xiaopeng Motors е съмнителна китайска компания за е-коли, която и преди е била в центъра на спорове за търговски тайни. Миналата година бивш служител бе арестуван, след като открадна голям обем данни от подразделението за самоуправляващи се коли на гиганта. Целта на човека бе именно да се прехвърли в китайската компания.

За момента Xiaopeng Motors не е пряко обвинявана в законови нарушения, но в позицията си пред съда Tesla конкретно я посочва като крадец на свои идеи. Американците твърдят, че китайската компания имитира дизайна, технологиите и дори бизнес модела на Tesla, както и използва нейните патенти с отворен код при дизайна на колите си. От своя страна китайците определят обвиненията като „спорни“ и твърдят, че между Tesla и тяхната компания има „естествено изтичане на таланти“.  

Виж още: Huawei също прави телефон с камера под дисплея?

 

Тагове: