Миналата седмица Министерството на правосъдието на САЩ се обърна към федерален съдия, за да внесе обвинение срещу Google в антиконкурентно поведение. Ако предложението на властите премине към съдебен процес и Google бъде признат за виновен, това може да струва милиарди долари на редица други компании, включително някои големи имена като Apple, Samsung, AT&T и др.

Има много причини, поради които Google е широко известна като най-добрата търсачка, но е малко известен фактът, че компанията плаща милиарди долари, за да бъде опцията по подразбиране в повечето браузъри и всички смартфони в САЩ, припомня репортаж от Bloomberg. Избягвайки директно да казва колко харчи Google, прокурорът от Министерството на правосъдието Кенет Динцър каза на федералния съдия: „Google инвестира милиарди в настройката за търсачка по подразбиране, знаейки, че хората няма да я променят. Те купуват ексклузивност по подразбиране, защото тази опция има голямо значение“.

За да предоставим малко контекст на цифрите, за които говорим тук, съдебно дело от 2014 г. разкрива, че Google е платил на Apple 1 милиард долара, за да бъде основната търсачка на iPhone, припомня 9To5Mac. И тази сума скочи рязко оттогава до около 15-20 милиарда долара тази година.

В своя защита адвокатът на Google Джон Шмитлайн твърди, че федералното министерство и щатите се фокусират твърде много върху по-малките търсачки и че истинската конкуренция на Google са компании като ByteDance, Meta, Amazon, Grubhub и други сайтове, където потребителите търсят информация.

Динцър обаче твърди: „Договорите на Google го превръщат в шлюз, чрез който повечето хора намират уебсайтове в интернет, което му позволява да попречи на конкурентите да придобият мащаба, който би бил необходим, за да се изправят срещу неговата търсачка“.

Въпреки че всичко звучи сериозно, това е само фазата на изслушванията. Същинският процес не се очаква да започне до следващата година. Но ако Google загуби, прекомерните цифри, които изпраща на компаниите, с които сключва договори, ще спрат, което ще струва на тези компании много пари.

Снимка: Unsplash

Виж още: ЕС иска 5 години резервни части и по-дълга батерия от бъдещите смартфони