Производителите на смартфони, доставящи апарати в ЕС, ще бъдат задължени да предоставят резервни части за най-малко пет години от датата на въвеждане на устройството и да гарантират по-дълъг живот на батерията, според новите проектопредложения, публикувани от Европейската комисия.

Financial Times съобщава, че предложенията ще изискват предоставянето на най-малко 15 различни компонентни части и че батериите трябва да издържат на поне 500 пълни зареждания, без да се влошат до под 83 процента от капацитета си.

Телефоните, продавани в ЕС, също ще трябва да показват етикет за енергийна ефективност, подобен на тези, използвани за перални и съдомиялни машини, показващ очаквания живот на батерията и други характеристики, като устойчивост на падане на устройството.

Проекторегулациите обхващат таблети и мобилни телефони и се основават на твърдението, че като направим хардуера по-лесен за поправка и рециклируем, консумацията на енергия, свързана с производството и употребата на устройството, ще бъде намалена с една трета.

Понастоящем собствениците на iPhone, iPad, iPod, Mac или Apple TV продукти могат да получат услуга и части от доставчици на услуги на Apple, включително магазини за продажба на дребно на Apple и независими доставчици на ремонтни услуги, за минимум пет години от момента, в който Apple последно е разпространил продукта за продажба. След пет години iPhone обикновено се класифицират от Apple като „ретро“ и гигантът все още може да обслужва тези устройства, ако разполага с частите. След седем години устройствата се класифицират като „остарели“ и хардуерното обслужване вече не е достъпно.

През април Apple стартира своя собствена програма за самообслужване за ремонт, която позволява на потребителите да завършат собствените си ремонти чрез нов онлайн магазин, посветен на части и инструменти, но услугата в момента е достъпна само в Съединените щати, въпреки че ще се разшири в допълнителни държави, включително Европа, по-късно през 2022 г.

Новите предложения обхващат и софтуера и изискват от производителите да предоставят актуализации за сигурност в продължение на пет години, след като устройствата напуснат пазара, и актуализации на функционалността в продължение на три години. Apple обикновено предлага софтуерна поддръжка за iPhone в продължение на почти десетилетие след пускането им, но собствениците на телефони с Android обикновено получават само няколко години софтуерни актуализации, така че регулациите вероятно ще повлияят значително на Google.

Производителите на смартфони, критикуващи проектопредложенията, твърдят, че предоставянето на повече части всъщност увеличава потреблението на пластмаса, което води до загуба на ресурси, но ЕС предупреди, че продукти, които не отговарят на неговите изисквания за устойчивост, „ще излязат от пазара“. Последните проекти на предложения на ЕС следват въведеното през юни изискване за смартфоните да използват стандартизирано зарядно устройство до 2024 г. въпреки годините на противопоставяне от страна на Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как го правят по света: Ню Йорк смята да се справи с високите скорости по улиците