Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект в устройствата се разгаря, като Apple последва неотдавнашното обявяване на модела Gemini Nano от Google. Според доклад на Bloomberg Apple е придобила канадския стартъп за изкуствен интелект DarwinAI по-рано тази година. DarwinAI е специализирана в създаването на по-малки и по-бързи системи за изкуствен интелект, което е ключов фактор за обработката на данни в устройствата.

В доклада се подчертава, че десетки бивши служители на DarwinAI, включително изследователят на изкуствения интелект Александър Уонг, са се присъединили към екипа по изкуствен интелект на Apple. Уебсайтът и профилите в социалните медии на DarwinAI също са изключени след придобиването.

Apple обикновено не съобщава нищо за своите придобивания, като просто заявява, че "от време на време купува по-малки технологични компании". Този ход обаче може да е първият голям знак, че Apple се стреми да интегрира функционалности за изкуствен интелект в предстоящите iPhone и Mac модели.

Обработката на изкуствен интелект в устройството предлага значителни предимства по отношение на поверителността и функционалността. Местната обработка на данни може да сведе до минимум изпращането на чувствителна потребителска информация към облака, което повишава поверителността на потребителя. Освен това AI на устройството позволява на потребителите да имат достъп до функциите на AI дори без интернет връзка, да не говорим за потенциално намалените разходи за обработка на често използваните функции.

След като главният изпълнителен директор Тим Кук вече намекна за предстоящи съобщения за ИИ "по-късно тази година" по време на разговора за приходите миналия месец, се очаква Apple да представи значителен брой функции с ИИ за iOS 18 на WWDC през юни. Те може да включват подобрена Siri, функционалности с ИИ в Messages, iWork, Apple Music и др.

Надяваме се, че тъй като WWDC е съвсем близо, няма да ни се наложи да чакаме твърде дълго, за да видим как Apple планира да използва своите постижения в областта на ИИ в предстоящите си продукти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места