Вчера Apple обяви ново партньорство, с което ще свърже своите доставчици в Китай с възобновяеми енергийни източници. Това не е първият опит на компанията за увеличаване на използването на чиста енергия в страната, която е определяна като най-замърсяващата в света, но увеличава мащаба на инициативите.

Заедно с десет свои доставчици компанията ще инвестира съвместно "почти 300 милиона долара" през следващите четири години в Китайския фонд за чиста енергия.

Самият фонд ще бъде управляван от европейската компания за управление на активи DWS Group с план "да даде на участниците си предимството в по-голяма покупателна способност и способност за постигане на по-привлекателни и разнообразни решения за чиста енергия". Това се дължи на факта, че дори и когато проектът за чиста енергия се увеличава, Apple счита, че по-малките компании може да нямат достъп до него. Само преди няколко месеца Apple съобщи, че тя изцяло се захранва с чиста енергия (като включите сертификати за възобновяема енергия, които е закупила, за да покрие около 34 процента от нейното използване), а до 2020 г. заедно със своите доставчици ще генерира повече от 4 гигавата нова чиста енергия в световен мащаб.

Първоначалните доставчици, участващи в Китайския фонд за чиста енергия, включват имена като Pegatron, Solvay, Sunway Communication, Wistron и др.