Foxconn заяви в неделя, че разследва завод в Китай, който прави устройства за Amazon, след като американски регулатор излезе с критика за онова, което описва като "тежки условия на труд в завода".

След деветмесечно разследване доклад от 94 страници от China Labor Watch, базирана в Ню Йорк, посочи прекомерни работни часове, ниски заплати, неадекватно обучение и разчитане на временни работници в нарушение на китайското законодателство в завода Hengyang Foxconn в провинция Хунан. Именно той прави интелигентните говорители Echo Dot и електронните четци на Kindle.

"Извършваме пълно разследване на проблемите, повдигнати от този доклад, и ако се окаже, че са верни, ще бъдат предприети незабавни действия, за да се приведат операциите в съответствие с нашия Кодекс за поведение", каза Foxconn Technology Group в изявление, изпратено по електронна поща до Reuters.

Тайванската компания Foxconn, официално известна като Hon Hai Precision Industry Co, е най-големият производител на електроника в света и използва повече от един милион души като работници.

Foxconn, която също прави iPhone, бе критикувана още през 2010 г. за възникването на самоубийства в заводи в Китай. Тогава тя обеща да подобри условията на труд.

China Labor Watch заяви, че разследването е установило, че около 40 процента от работниците в завода са временно назначени, далеч надхвърлящи ограничението от 10 процента според китайското законодателство. Те са били платени със същата ставка за редовни и извънреден труд вместо един път и половина повече, както се изисква.

"Те бяха недостатъчно платени", казва China Labor Watch, "а това е незаконно".

Работниците са печелили 14.5 юана (2.26 долара) на час, се казва в доклада. Те също полагат над 100 часа извънреден труд на месец през пиковия сезон, далеч над онези 36 часа, разрешени от закона, а някои работят в продължение на 14 последователни дни.

Amazon каза, че е проверила фабриката през март и е установила извънреден труд, а използването на временни работници е "проблем, предизвикващ безпокойство".

Тагове: