Дали от Tesla наистина са си мислели, че всички ще забравят за проблема с автоматичната спирачна система на Model S, след като компанията се похвали, че е успяла да произведе 5000 бройки от Model 3 за една седмица?

От института ILNAS (The Institut Luxembourgeois de la Normalisation) в Люксембург, част от Международната организация по стандартизация, въобще не са забравили и се грижат и ние да сме наясно точно какво се случва.

В ILANS са направили публичен тест, в който сравняват спирачните способности на Model S от 2015 с тези на чисто ново Volvo S90. Автомобилът на Tesla тотално се е провалил на изпитанието. Според наблюдателите Model S се е блъснал в макета на кола (вижте снимката по-долу), движейки се с по-малко от 30 км/ч. Докато S90 е успял да избегне удара въпреки своите 60 км/ч.

Представител на Tesla споделя с Electrek, че от ILANS са отказали да дадат пълната информация от теста, включително и методологията, по която са го направили. Компанията на Илън Мъск дори не е знаела, че ще бъде проведе подобен тест, и е разбрала за резултатите, след като новината се е разпространила в медиите.

Защо са сравнявали тригодишна кола с чисто нова?

Интересното е, че използваната електрическа кола е била регистрирана като кола под наем в Германия. Представителят на Tesla обещава, че компанията ще продължи с разследването по случая. Това е от огромно значение, защото е важно да разберем дали тестът е бил проведен както трябва.

От ILNАS наистина ни озадачават със своите действия. Защо са сравнявали тригодишна кола с чисто нова? Защо са направили теста пред медиите? Независимо какво седи зад действията на ILNAS, крайният резултат не може да бъде пренебрегнат с лека ръка, тъй като поставя под съмнение качеството на старата автоматична спирачна система на Tesla.

Дори автомобилите Model S, направени през 2016 година, да са с подобрена система за спешни случаи, това не означава, че проблемът на колите от 2015 изчезва. Все пак безопасността е важна за всички, независимо дали карат по-нова или по-стара версия на Model S.

Тагове: