За Apple не е непознато да въведе функции доста след производителите на Android апарати, като например ултрашироката задна камера, нощен режим, чекмедже за приложения и друга функционалност.

Вече знаем, че компанията е взела назаем още няколко функции от OEM производителите на Android за серията iPhone 14. Сега се оказва, че Apple е възприела и две по-малко известни функции за най-новите си телефони, които бяха въведени за първи път от Xiaomi.

По-добра автоматична яркост с два сензора

Спецификациите на Apple за серията iPhone 14 показват, че всички телефони вече имат двойни сензори за околна светлина, като един сензор е отпред и един отзад. Това позволява по-точни настройки на яркостта.

Xiaomi обаче изпревари Apple и останалата част от смартфон индустрията с тази функционалност. Китайският сайт MyDrivers посочва, че серията Mi 10 дебютира с двойни сензори за околна светлина още в началото на 2020 г. със серията водещи телефони Mi 10.

„При сложни сценарии на осветление се събират повече данни за източника на светлина, за да се получат по-точни данни за околната среда на потребителя“, казва изпълнителен директор на Xiaomi относно двойните сензори за околна светлина по време на пускането на серията Mi 10. Тази функционалност оттогава пристигна на устройства от Google и Samsung.

Двучестотният GPS идва на iPhone

Друга функция, налична за първи път на iPhone, е двучестотната GPS функционалност, идваща на моделите Pro. Както подсказва името, тази технология използва две GPS честоти за подобрена точност на местоположението на вашия смартфон (вместо само една честота). Това също трябва да осигури по-бързи корекции на местоположението, когато използвате подобни на Google Maps и други приложения, които разчитат на вашето местоположение.

Това е друга функция, която за първи път пристигна на смартфони чрез Xiaomi. Всъщност функционалността дебютира още през 2018 г. на флагмана Mi 8 на Xiaomi. Двучестотната навигация оттогава стана част от няколко телефона от OnePlus, Samsung и други.

И двете са доста незначителни функции, които Apple може да копира в един динамичен и променящ се бизнес. В края на краищата има по-големи надстройки, взети от средата на Android за серията iPhone 14, като 48 MP основна камера, прореза на дисплея и суперстабилен видео режим. Но все пак се радваме да видим Apple да догонва Xiaomi и Android в това отношение, като възприема тези възможности.

Снимка: Apple

Виж още: Собствениците на iPhone 14 може да имат проблем с iMessage и FaceTime