Qualcomm представи Snapdragon 8+ Gen 1 тази седмица - усъвършенствана версия на чипа 8 Gen 1, пуснат в края на миналата година, а вече произвеждан от TSMC. С подобрения в производителността на процесора и графичния процесор - да не говорим за твърденията за до 30% по-висока енергийна ефективност при определени условия - той изглежда като чипа, който трябва да бъде във вашия смартфон от края на 2022 г. Не отне много време на някои производители да започнат да загатват предстоящите си телефони, като Asus и OSOM се обърнаха към социалните медии днес, за да обявят партньорството си с Qualcomm.

Asus стартира нещата в Instagram, тийзвайки ROG Phone 6 със снимка на Snapdragon 8+ Gen 1. Чакането за най-новия чип на Qualcomm обяснява защо не сме чували много от компанията за потенциален наследник на един от най-добрите Android модели за 2021 г. Миналата година ROG Phone 5s - в комплект със Snapdragon 888+ - се появи при търговците на дребно само няколко месеца след оригиналния модел. Очевидно Asus са решили да изоставят напълно подобрения модел, вместо това да изчакат Qualcomm да пусне чипсет от средно поколение.

Предвид това, което е един от най-ранните ни намеци за ROG Phone 6, изглежда, че може да не се наложи да чакаме още много, за да го видим в действие. Asus обяви своето събитие за ROG Phone 5 седмици предварително миналата година, така че не очаквайте компанията да ни държи в неведение, когато тазгодишният ултрамощен телефон за игри е готов да направи публичен дебют.

Това не е единственият производител, който загатна употребата на Snapdragon 8+ Gen 1 днес. OSOM постепенно намеква за предстоящия си телефон от месеци, изграден от самото начало от бивш персонал на Essential. Въпреки че имахме поглед върху неговия хардуер и частично около софтуера, не бяхме чували твърде много за вътрешните му спецификации - досега. OSOM потвърди в Twitter, че дебютното му устройство ще използва Snapdragon 8+ Gen 1, като го представя като една от най-мощните опции на пазара, когато пристигне по-късно тази година. Главният изпълнителен директор Джейсън Кийтс каза през декември, че устройството се е забавило предвид планирано стартиране на MWC до лятото на 2022 г. Това кратко забавяне може да бъде обаче добре дошло за премиерата, тъй като работи за привличане на внимание в постоянно препълнения смартфон пазар.

Снимка: Qualcomm

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса