Чипсетът Snapdragon 8 Gen 1+ (SM8475) е отложен, твърди ново изтичане на информация в Weibo. Докато първият телефон с новия SoC се очакваше да пристигне през юни (Motorola Edge 30 Ultra), изглежда това вече не е така. Слуховете твърдяха, че Qualcomm ще представи новия чип по-късно този месец, но изглежда, че и това няма да се случи.

Според профила Digital Chat Station чипсетът ще пристигне едва през втората половина на 2022 г. Източникът цитира скорошния скок на случаите на COVID-19 като една от потенциалните причини за забавянето.

Въпреки това той твърди, че Lenovo и Qualcomm поддържат „добри отношения“, което показва, че Edge 30 Ultra все още може да е първото устройство, което ще получи Snapdragon 8 Gen 1+. Нито Qualcomm, нито TSMC са коментирали последното разкритие, но не можем да изключим вероятността TSMC да изпадне в производствени проблеми. Очакваме да получим по-ясна картина на ситуацията през следващите седмици.

Според ранните изтичания и слухове Snapdragon 8 Gen 1+ ще донесе 10% подобрение на производителността в сравнение с 8 Gen 1. Също така научихме, че голяма част от промените ще бъдат в GPU раздела, като по този начин подредбата на процесора ще запази непроменена. Така че винаги когато новият SoC е наличен, клиентите могат да очакват едно ядро ​​Cortex-X2 на 3 GHz, съчетано с три ядра Cortex-A710 и четири ефективни Cortex-A510 ядра.

Интересното е, че Snapdragon 8 Gen 1+ ще дойде от TSMC, а не от Samsung. Това отчасти се дължи на проблеми със Snapdragon 8 Gen 1, който използва 4 nm процес на Samsung. Добрата новина е, че 8 Gen 1+ най-накрая трябва да може да се конкурира с Dimensity 9000 SoC на MediaTek, който в момента е водещ в надпреварата сред мобилните SoC.

Motorola Edge 30 Ultra не е единственото устройство, което вероятно ще включва предстоящия чип на Qualcomm. Xiaomi 12s Pro и Xiaomi 12 Ultra също вероятно ще имат новия чип. Въпреки това не е ясно дали забавянето на пристигането на чипсета ще повлияе на тяхното пускане.

Снимка: Qualcomm

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита

 

Тагове: