Благодарение на своята мобилност дроновете бавно, но сигурно стават част от най-различни спасителни операции и Австралия прави поредната крачка в това им приложение, след като властите в страната ще използват скъп дрон, за да получат помощ при един много специфичен за островната страна проблем.

На вид Little Ripper представлява минихеликоптер и е модифициран военен дрон, който се отличава с доста сериозни технически характеристики. Сред тях са време за полет от два часа и половина, обхват от 100 километра, набор от стандартни и инфрачервени камери. Новата задача на Little Ripper - борба с акулите.

Планът на бреговата охрана е да използва няколко такива дрона, за да патрулира отвисоко над популярни плажове и по цялата крайбрежна ивица в щата Нов Южен Уелс. Машините ще бъдат управлявани от обучени оператори, които ще използват техники за разпознаване поведението на морските хищници, за да засичат и дори да предвиждат техните атаки. Нещо повече, дроновете няма да бъдат пасивни наблюдатели, а ще транспортират надуваеми лодки, дефибрилатори или сигнални устройства.

Районът не е подбран случайно, тъй като през 2015 г. в щата Нов Южен Уелс е имало общо 15 нападения на акули и новите дронове са призвани да помагат за осигураване безопасността на населението.

Виж още: Disney пази с дронове снимачната площадка на "Междузвездни войни" Епизод VIII