Малка е, но внесе огромна промяна в развитието на цивилизацията ни. Без нея нямаше да ги има дигиталните медии, мобилните телефони и дори повечето играчки. Коя е тя? Батерията, разбира се! Първите батерии са имали доста кратък живот (максимум 1 час), но сега, след 200 години развитие, малки по размер батерии могат да осигурят функционирането на един смартфон в продължение на 24 часа интензивна работа и което е по-важното – могат да бъдат презареждани отново и отново. Благодарение на батериите можем да комуникираме, да получаваме информация от всички възможни новинарски потоци, както и да се забавляваме непрестанно.

Какво е батерия?

Батерията е устройство, което произвежда електричество чрез химичните процеси, осъществяващи се между веществата, които се съдържат в нея. Формите и оперативните принципи варират при различните типове батерии. Някои батерии могат да бъдат презареждани (като тези на мобилните телефони, лаптопите и таблетите), докато други не подлежат на повторно зареждане (напр. батериите за часовници).

Как е започнало всичко?

През 1800 г. италианецът Алесандро Волта изобретява първата батерия във вида, в който я познаваме днес. Тя е изградена от двойки медни и цинкови дискове, подредени едни върху други и разделени от парчета плат или картон, напоени със саламура.

Концепцията на Волта обаче имала своите технически недостатъци, като един от тях бил причинен от теглото на дисковете и прекомерното притискане на плата. Това водело до безконтролно изтичане на електролити и появата на късо съединение. Уилям Крукшанк решил този проблем, като поставил елементите в кутия, вместо да ги трупа един върху друг. По този начин бил решен проблемът с краткия жизнен цикъл на батериите, който хвърлял сянка върху концепцията на Волта.

В чест на италианеца измервателната единица за силата на електрическия заряд била наречена волт (V). Това поставя началото на един наистина изумителен технологичен прогрес, без който е трудно да си представим живота днес. А кои са най-впечатляващите резултати от него?

От бюрото до джоба – еволюцията на телефона

Първият телефон е изобретен през XIX век от Александър Бел. Малко са изобретенията, които да оказвали такова огромно влияние не само върху ежедневието ни, но и върху развитието на технологиите в исторически план. Благодарение на него можем да работим и общуваме с близките си много по-бързо и лесно, отколкото вероятно дори самият Бел си е представял, че е възможно. И преди можехме да разговаряме от домовете и офисите си, но хората искаха повече – телефон, който да могат да използват навсякъде и по всяко време. Водени от този стремеж, още през 40-те и 50-те години на ХХ век шведски учени създават първите прототипи на клетъчните телефони – куфари с тегло от около 40 килограма и струващи почти колкото една кола! Изненадващо или не, новото изобретение бързо става много популярно. То поставя началото на концепцията за телефон без кабел и с презаредима батерия. 20 години по-късно клетъчните телефони вече били с размерите на тухла и тегло от 800 грама.

Съвременните смартфони съчетават в себе си функциите на класически телефон, камера, GPS навигация, компютър с достъп до интернет и диктофон, като всичко това е вместено в джобен размер устройство. Но дори толкова развити устройства са безполезни, ако нямат електричество, с което да функционират. А с колкото повече функции разполагат смартфоните, толкова по-бързо се изтощават техните батерии. За щастие в днешно време има много мощни и компактни смартфони с издръжливи батерии. Най-яркият пример за тази положителна тенденция е новият Huawei Mate 20.

„Желязна“ батерия за всекидневна употреба

По-големите и по-мощни батерии не изискват непременно по-големи и тежки корпуси на смартфоните. Устройствата от серията Mate 20 имат батерия с капацитет от 4200 mAh в сравнение с 4000 mAh при серията P20. Съчетавайки издръжливата батерия с мощен хардуер и софтуер, новият Mate 20 може да издържи на цяло денонощие интензивна употреба, без да има нужда от зареждане.

SuperCharge

Новите Mate 20 Pro и Porsche Design Mate 20 RS притежават новата SuperCharge технология със заряд от 40 W, при която батерията се зарежда от 0 до 70% за около 30 минути. Двата модела поддържат и 15-волтово безжично зареждане, което е най-бързото на пазара в момента. Huawei Mate 20 и Mate 20 X идват в комплект и с 22,5-волтов адаптер, който повишава скоростта и ефикасността на зареждането.

Първото в света двустранно безжично зареждане

Иновациите обаче не спират дотук. Mate 20 Pro и Mate 20 RS могат да зареждат други устройства благодарение на първата по рода си технология на пазара за смартфони. Телефоните наистина са изминали доста дълъг път за последните 200 години.

Едно от най-сериозните технологични предизвикателства пред човечеството през XXI век ще бъде изобретяването на батерия, която да може да функционира дни наред без нужда от презареждане. Това е иновация, по която екипи от експерти вече работят усилено. Едва ли дори самият Алесандро Волта си е представял, че неговото откритие ще промени начина на живот на човечеството по такъв фундаментален начин.