Кое е най-лошото нещо, което сте изтрили случайно, без да искате? Можем да ви уверим, че не е било толкова лошо, колкото изтриването от Google Cloud на целия клиентски акаунт (включително всички резервни копия) на австралийския пенсионен фонд UniSuper, който е на стойност 135 милиарда австралийски долара, което доведе до спиране на услугите за над 615 000 членове за близо две седмици.

Изборът на Google Cloud за цифровите услуги на UniSuper е достатъчно голям, за да получи собствено прессъобщение, тъй като фондът възлага ключова инфраструктура на интернет гиганта - много компании правят същото с Amazon Web Services.

Въпреки че UniSuper заяви, че пенсионните плащания не са били спрени заради прекъсването, клиентите не са могли да влязат в сметките си през мобилния или настолния компютър, а графикът за актуализация на прекъсването на фонда предполага, че трансакциите не са могли да бъдат обработени по време на прекъсването, като след като всичко е било казано и направено, е било необходимо връщане на данните до края на април. За щастие UniSuper е запазил резервно копие на своите данни в облака чрез друга услуга, което е помогнало за пълното възобновяване на операциите.

Но все още не е ясно как точно е станало това: изтриването на сметката на клиент за много милиарди долари и всяко резервно копие, заобикаляйки всички защитни мерки, което спира финансовите услуги на стотици хиляди пенсионери за две седмици, е единственото нещо, което отговорните лица не биха искали да се случи.

Съвместното изявление на Google Cloud и UniSuper описва изтриването като резултат от "безпрецедентна поредица от събития, при които неволна грешка в конфигурацията по време на предоставянето на услугите на UniSuper за частен облак в крайна сметка доведе до изтриване на абонамента за частен облак на UniSuper".

Разработчикът на софтуер Даниел Комптън посочва, че неясният език в изявлението на Google и UniSuper не обяснява как се е случило това на техническо ниво. Комптън твърди, че едно от вероятните обяснения е някаква грешка от страна на UniSuper при използването на общ инструмент за облачна инфраструктура, но Google Cloud сякаш признава вина от своя страна в изявление по време на прекъсването, което предполага, че става въпрос за грешка от страна на Google.

Снимка: Unsplash

Виж още: Втората най-лека екзопланета е като космически захарен памук