Астрономите са открили нова странна планета извън Слънчевата система, която е пухкава и лека като захарен памук.

Извънслънчевата планета, или "екзопланетата", наречена WASP-193 b, е около 1.5 пъти по-широка от Юпитер, но има малко повече от една десета от масата на газовия гигант в Слънчевата система. Това я прави втората по големина планета в каталога на екзопланетите, който съдържа над 5400 записа. Само подобният на Нептун свят Kepler 51 d е по-лек от WASP-193 b.

Разположен на около 1200 светлинни години от Земята, WASP-193 b обикаля около своята звезда на разстояние около 10 милиона километра, което е около 0.07 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Това означава, че тя завършва една обиколка около своята слънцеподобна звезда WASP-193 само за 6.2 земни дни.

Откриването на WASP-193 b допринася за голямото и чудесно разнообразие от планети извън Слънчевата система, което в този случай може да помогне на учените да предефинират моделите за това как се образуват планетите.

"Намирането на такива гигантски обекти с толкова малка плътност е наистина, наистина рядкост", казва в изявление съръководителят на екипа по откритието и докторант от Масачузетския технологичен институт (MIT) Халид Баркауи. "Съществува клас планети, наречени пухкави юпитери, и вече 15 години е загадка какво представляват те. И това е краен случай на този клас."

Екипът на Масачузетския технологичен институт открива WASP-193 b с помощта на системата WASP (Wide Angle Search for Planets), съставена от две роботизирани обсерватории и масиви от телескопи - едната в северното, а другата в южното полукълбо.

WASP идентифицира пухкавата планета - газов гигант, с помощта на миниатюрни пропадания в звездната светлина, причинени от пресичането или "преминаването" на планетата през лицето на звездата. Тези транзити позволиха на изследователите да определят размера на планетата плюс Юпитер и нейния орбитален период (колко време ѝ е необходимо, за да извърши едно обикаляне около звездата си).

Масата на WASP-193 b беше определена чрез наблюдение на гравитационното привличане, което тя упражнява върху своята звезда по време на обиколката си. Това предизвиква "колебание" в движението на звездата, което се проявява като промяна в дължините на вълните на светлината, идваща от нея. Големината на изкривяването показва на учените масата на планетата. В този случай обаче WASP-193 b е толкова лека, че привличането ѝ към звездата не се забелязва чрез този метод на "радиалната скорост".

"Обикновено големите планети са доста лесни за откриване, защото те обикновено са масивни и водят до голямо притегляне на звездата си", казва членът на екипа Жулиен де Вит, доцент в Катедрата по науки за Земята, атмосферата и планетите на Масачузетския технологичен институт. "Но това, което беше сложно за тази планета, беше, че въпреки че е голяма - огромна, - нейната маса и плътност са толкова ниски, че всъщност беше много трудно да се открие само с техниката на радиалната скорост. Това беше интересен обрат."

Бяха необходими четири години наблюдения с WASP, за да се получи миниатюрен, но откриваем сигнал за "колебание" от тази звезда и да се определи масата на тази орбитална екзопланета - газов гигант. Това потвърди, че WASP 193 b е толкова "пухкава", че поставя под въпрос концепциите за формирането на планети.

"Първоначално получавахме изключително ниски плътности, в които в началото беше много трудно да се повярва", казва Франсиско Позуелос, съръководител на екипа, старши изследовател в Института по астрофизика в Андалусия. "Не знаем къде да поставим тази планета във всички теории за формирането ѝ, с които разполагаме в момента, защото тя е отклонение от всички тях.

"Не можем да обясним как се е формирала тази планета въз основа на класическите еволюционни модели."

"Планетата е толкова лека, че е трудно да си представим аналогичен материал в твърдо състояние", обяснява Баркауи. "Причината, поради която тя е близка до захарен памук, е, че и двете са изградени предимно от леки газове, а не от твърди вещества. Планетата по същество е супер пухкава."

Екипът смята, че WASP-193 b е съставена предимно от водород и хелий като Юпитер и други газови гиганти. Те изказват теорията, че тези газове образуват масивно раздута атмосфера, която е с десетки хиляди мили по-широка от атмосферата на Юпитер.

Снимка: Unsplash/Robert Lea (created with Canva)

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате