Вчерашният ден отбеляза странен, но емблематичен момент в историята. Цената на един биткойн - най-популярната криптовалута - надмина тази на една унция злато, пише Engadget.

Криптовалутата се търгуваше за 1290.13 долара, докато в този момент цената на златото достигна 1228 долара.

За последните 12 месеца виртуалната валута записва ръст на стойността си от 214 процента. Все пак, макар и с растяща цена, пазарът на биткойна е много по-ограничен спрямо златото. Всяка година на пазара се предлага около 180 000 тона злато на стойност 7 трилиона долара.

Припомняме, че по-рано тази година китайските власти забраниха търговията с биткойни в опит да спрат незаконното изтичане на пари от страната.

Разбира се, не бързайте да захвърлите златото си, за да се сдобиете с биткойн, най-малкото защото цените двете не са пряко свързани. Златото по традиция се счита за по-стабилна единица от другите валути и стойността му няма да се срути скоро. Дори след премахването на златния стандарт, златото запазва част от монетарните си свойства и някои инвеститори го използват като запас от стойност, като влагат средствата си обикновено в инвестиционни монети или златни кюлчета. Това обикновено се прави като защита срещу инфлация или други икономически сривове.

Виж още: Snap дебютира успешно на борсата, но предизвикателствата тепърва предстоят

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове:
Още от Tech

Инцидентът с автономната кола на Uber: какво точно се случи и какво предстои?

17 | 20.03.2018