Eкосистемата на добавената реалност (AR) продължи да расте през първата половина на 2018 г., като броят на AR компаниите нараства с 50 процента до 290 от края на 2017 г. според данни на The Venture Reality Fund.

Подкрепен от впечатляващата способност на Magic Leap да събира пари, пазарът на AR продължи да процъфтява от постоянни нови инвестиции. Именно компанията Magic Leap отдавна разработва мистериозно устройство, което ще промени добавената реалност, и в продължение на няколко години събра стотици милиони долари инвестиции. Известните характеристики са доста оскъдни и Magic Leap казва, че продуктът може да изглежда различно, когато стигне до пазара, но това не спира интереса. Но дори да я извадим от уравнението, пазарът продължава да е изключително привлекателен.

Преди година The Venture Reality Fund проследяваше 150 компании, а броят им нарасна до около 200 до края на 2017 г. Тези компании разработват инфраструктура, инструменти, платформи, приложения и съдържание за екосистемата с AR, а секторът остава здравословен в световен мащаб.

"50-процентният ръст се отнася до броя на компаниите не само сред новопостъпилите инвеститори, но и на големите компании, които навлизат на пазара", коментира Типатат Ченавасин от The Venture Reality Fund.

Той също така припомня, че виртуалната реалност, която се е стремила да спечели потребителска аудитория, продължава да получава нови инвестиции. Досега тази година AR и VR компаниите са набрали повече от 1 милиард долара, завършва Ченавасин.