Първото тримесечие на 2022 г. не беше добро за Android, като всеки голям производител изгуби пазарен дял. Междувременно Apple беше единственият производител на смартфони, който увеличи своя дял.

Последният доклад на IDC хвърля светлина върху проблемите, които изпитва пазарът на смартфони, и влиянието, което се оказва върху техните продажби. Между глобалната пандемия, проблемите във веригата за доставки и нахлуването на Русия в Украйна доставките на смартфони намаляват значително. В резултат на това всеки голям производител на Android е засегнат, а някои значително.

Ето първите пет промени в пазарния дял на доставчиците на смартфони през годината:

Samsung загуби 1,2%
Apple увеличи с 2,2%
Xiaomi загуби 17,8%
Oppo загуби 26,8%
Vivo загуби 27,7%
Други загубиха 2,7%

Общо индустрията достави 314,1 милиона единици през Q1 на 2022 г., което е спад с 8,9% от 344,7 милиона бройки, които е доставила през Q1 2021 г. Интересното е, че и Apple, и Samsung се противопоставиха на общата тенденция. Apple беше единственият голям производител, който отбеляза ръст на пазарния дял, докато загубите на Samsung бяха с порядък по-малко от неговите конкуренти. IDC приписва това на ефективно управление на веригата за доставки от страна на двете компании.

„Нашето изследване ни казва, че Samsung и Apple са се ориентирали в ситуацията на веригата за доставки малко по-добре от своите конкуренти и в резултат на това сме свидетели на намалени поръчки от следващия набор от най-добрите производители“, пише Райън Райт, вицепрезидент на групата в IDC за мобилни устройства.

Въпреки че загубите на компаниите са тревожни, IDC вярва, че цифрите може да не разказват цялата история. Вместо наистина да губи пазарен дял, фирмата вярва, че търсенето на смартфони просто е забавено, което означава, че различните компании могат да видят значително увеличение на дела през следващите тримесечия.

„Оставаме на мнението, че всяко намалено търсене няма да бъде загубено, а по-скоро изтласкано напред“, продължава Райт. „Въпрос е само кога това търсене се възобновява.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Телефоните с Harmony OS атакуват световните пазари от 2022 г.

 

Тагове: