Google наскоро направи някои промени в правилата си за Play Store, които влизат в сила от 11 май. Една от тези промени цели да премахне завинаги приложенията за запис на разговори на Android.

Както беше отбелязано от потребителя на Reddit NLL Apps, тази конкретна промяна в правилата засяга използването на API за достъпност от разработчиците на приложения. Google заявява: „Приложният програмен интерфейс (API) за достъпност не е проектиран и не може да бъде поискан за аудиозапис на дистанционно обаждане“. Google също изясни правилата в уебинар за разработчици, предаван на живо онлайн.

Google бавно оттегля и премахва API, които позволяват запис на разговори в няколко версии на Android. Компанията прави това в името на поверителността и сигурността, а освен това законите, разрешаващи запис на разговори, са толкова различни в отделните държави. В Android 10 Google блокира записването на разговори по подразбиране. Така, за да заобиколят ограничението, приложенията на Play Store започнаха да използват API за достъпност за запис на обаждания. Това вече няма да е възможно, след като Google приложи новите промени следващия месец.

Въпреки това политиката на Google е ограничена само до приложения за запис на разговори на трети страни в Play Store. Функцията за запис на разговори на телефони като серията Google Pixel или Xiaomi с Mi Dialer няма да бъде засегната.

„Ако приложението е стандартната програма за набиране на телефона и също така е предварително заредена, възможността за достъпност не е необходима, за да получите достъп до входящия аудио поток и следователно няма да бъде в нарушение“, обясни водещият в обсъждането на уебинара за разработчици актуализациите на правилата на Google Play.

По същество системните приложения могат да получат всяко разрешение, защото са предварително инсталирани на телефона. За разлика от тях приложенията на трети страни нямат същата свобода на действие.

Остава да се види дали разработчиците ще въведат новите промени в правилата преди крайния срок през май и дали Google ще прибегне до премахване на приложения от Play Store.

Какво мислите за това, че Google ограничава приложенията за запис на разговори? Приемате ли промяната, или не ви харесва?

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъг в Google Pixel своенравно отказва входящи обаждания вместо вас