Петъчният ден отбеляза поредния срив в цената на биткойна, който този път съвпадна с най-лошата седмица за промишления индекс Dow Jones, който достигна най-ниските си нива от две години насам.

Справка с индекса показва, че това е първият път от доста време насам, когато срив на борсата подозрително прилича на пукането на мехур.

Стойността на биткойна се срина за пореден път, след като финансовият министър на Индия обяви, че следи изкъсо ситуацията с криптовалутите. Цената на виртуалните монети падна до най-ниското си ниво от края на ноември: 8646.41. Масло в огъня наляха и от САЩ, където Комисията по ценни книжа и борсите започна разследване на Bitfinex и Tether по подозрение във финансови спекулации.

Индийското правителство заяви, че не счита криптовалутите за законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за елиминиране на плащанията чрез тях, съобщава Bloomberg. В същото време обаче, правителството ще проучи използването на блокчейн технологията за прилагането ѝ в икономиката за други цели.

Предишното поевтиняване на биткойна под границата от 10 000 долара беше преди около две седмици заради опасенията, че регулаторните органи по целия свят могат да наложат по-строга политика спрямо виртуалните валути. Разпродажбите бяха предизвикани от притеснения за въвеждане на по-ограничаващи правила на ключовите пазари за криптовалутите – Южна Корея и Китай.