С наближаването на празничния сезон пазаруването на потребителска електроника отново ще превключи на висока скорост. По традиция промоционалните цени на телевизорите в този период предизвикват голям интерес, но TV пазарът през 2021 г. е малко по-различен и в случая не става въпрос само за екстри като 8К, QLED или нови стрийминг функции.

Според маркетинговата компания NBPD Group цените на телевизорите в момента са достигнали най-високата си точка от поне 2012 г. насам. Очаква се средните цени за празничния сезон да са с поне 100 долара над нормалното. По време на четвъртото тримесечие на миналата година средната цена на телевизор в САЩ бе 363 долара, което е тенденция, запазила се в последните няколко години. Но прогнозата за 2021 г. е средната цена да стигне 500 долара.

За много купувачи 500 долара за телевизор звучи достъпно, но всъщност това е осреднена стойност на изключително разнообразен пазар на телевизори. Повечето модели са базови, с малки екрани и скромни характеристики, което сваля цената надолу. Така например класацията на най-продаваните телевизори в Amazon е доминирана от модели между 32 и 43 инча с цени доста под 500 долара.

Според анализаторите по-високата средна продажна цена ще засегне именно по-малките и евтини модели. Всъщност високобюджетните телевизори днес се продават по-добре от всякога – търсенето на модели над 1500 долара и на такива с диагонал над 75 инча достига рекордни нива.

Какъв е изводът? Ако търсите евтин телевизор, пригответе се да платите повече, отколкото в миналото. По същата логика, за моделите от среден и висок клас се очаква тази есен да има по-добри оферти.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеЗащо следващият ви телевизор ще струва много повече?