Ако сте от хората, които се надяват, че цената на новите конзоли ще падне през следващата година – ще трябва да ви (се) разочароваме. Според CNET това ще стане най-рано през 2015г. Премиерите на PlayStation 4 и Xbox One се оказаха изключително успешни и точно такива, на каквито са се надявали от производителите. Освен ако някоя от конзолите не започне да отбелязва солиден спад, намалението на цените ще влезе, когато е естественият за това момент (базирайки се върху продуктовия цикъл).

 

Намаленията са винаги опция, когато има проблем с продажбите, но такива не се наблюдават до този момент. Когато през ноември 2006 PS3 прави своя дебют в САЩ – за не особено приятната цена от 599 долара и една година след Xbox 360, са продадени 197 000 бройки за първите две седмици. А този ноември? Sony продаде 1 млн. PS4 за по-малко от 24 часа в САЩ и Канада. Конзолата на Microsoft дебютира на 13 световни пазара и, макар и да не показа толкова добри резултати като PS4, вече е продала над 1 млн. бройки.

 

След такъв добър старт, няма как да не си зададем един интересен въпрос – кога ще започне да падат цените? За съжаление, е почти невъзможно да видим намаление след само 6-8 месеца, което е периодът за слаби резултати. „Цените няма да паднат до пролетта на 2015г.“, коментира Мат Матюс, анализатор и автор за Gamasutra. Това съвпада с историята. Xbox 360 излиза през ноември 2005 г. с топло посрещане, а цената му остава стабилна до август 2007 г, а дори и тогава отстъпката е от 50 долара. Nintendo Wii е представена през ноември 2006 г, на цена от 249 долара, която се запазва почти 3 години, тъй като конзолата се оказва голям хит. През декември 2009 г. цената е понижена, а Nintendo отбелязват рекорд по продажби. Sony изживяват подобно нещо, когато през 2002 г. (почти година и половина след старта на конзолата) намаляват цената със 100 долара – на следващият месец продават безпрецедентните тогава 690 000 конзоли.

 

Всичко това означава, че конзолите, които имат отличен старт, получават първите си отстъпки след 18-20 месеца, като изключени прави само Wii, която има много добра цена още от старта си. Изключение правят конзоли, които изпитват силна конкуренция. GameCube е намалена само след половин година, тъй като PS2 навлиза силно на пазара. По всичко личи, че ще трябва да почакаме, ако искаме да се възползваме от някоя прилична отстъпка. Разбира се, оставя възможността за бъндели, които най-вероятно ще бъдат примамлив вариант, особено през пролетта на 2014, когато ще бъдат пуснати някои много интересни ексклузивни заглавия – Infamous: Second Son (PS4) и Titanfall (Xbox One).

Какво да очакваме от графиката на Xbox One и PlayStation 4?