Години наред Microsoft бе демонизиран като най-големия враг на софтуера с отворен код, но времената се променят, а с тях и самата компания.

Днес Microsoft е собственик на платформата GitHub, която е център на споделянето на софтуер. Все пак досега гигантът не се решаваше да пропусне отворения код в перлата в своята корона: Windows. Но и това скоро няма да бъде така.

От LinkedIn на софтуерен мениджър в Microsoft личи, че Windows Core OS компонентът ще съдържа софтуер с отворен код. Microsoft Edge също ще възприеме отворения код на енджина на Chromium - компонент, който определено може да се появи в Windows Core OS. Още един вариант е Windows технологията за възпроизвеждане на остарели Win32 приложения по сигурен начин в модерните версии на операционната система.

Имайки предвид самия характер на отворения код, едва ли Microsoft ще запази в тайна плановете си още дълго. А това означава, че скоро можем да имаме повече подробности за усилията на компанията по отношение на Windows Core OS компонента. И е ясно, че в динамичния свят на съвременния софтуер вече никой не може да си позволи да остане скрит зад собствените си стени, колкото и здрави да изглеждат те - точно както посочи самият Сатя Надела неотдавна.

Най-четени
Всички

10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години

44 | 23.08.2019
Още от Tech

OnePlus обра точките с 55-инчов QLED телевизор

76 | Преди 20 ч.