Повече от две години след като пусна дигиталния асистент Cortana за iPhоne, Microsoft най-сетне предложи платформата и за iPad.

Тази версия има специално преработен интерфейс, приспособен за големите екрани на таблета. Освен това тук Cortana стартира 20 процента по-бързо, отколкото нейната iPhone версия, което е важно, защото на потребителите вероятно ще се наложи да отварят приложението многократно. iPad версията на Cortana стартира само след като отворите съответното приложение и по изискване на Apple не може да се активира незабавно както Siri.

Независимо от това с почти човешки глас Cortana ви предлага най-различна информация за полети, срещи, входящи съобщения и други.

Пускането на Cortana за iPad идва в интересен момент, след като доста големи компании забавиха или изцяло престанаха да създават приложения специално за iPad. В същото време обаче расте непрекъснато интересът към умните колонки и дигиталните асистенти. Конкуренти като Alexa и Google Assistant бяха сред най-популярните приложения през празничния сезон.

Към октомври 2017 г. Cortana се ползва от 150 милиона души.

Тагове: