През последните няколко години Tesla умишлено е укрила стотици случаи на инциденти на работното място, довели до наранявания на служители. Въпреки че според калифорнийската Агенция за безопасни условия на труд подадените от Tesla данни са 99 процента точни, разследване на Bloomberg представя друга картина.

Според медията в доклада на Tesla за 2018 г. липсват над 30 инцидента, които иначе са отчетени във вътрешните документи на компанията. През 2016 г. пък подаденият от Tesla доклад отчита едва 56 процента от всички произшествия. Мнозинството от тези инциденти са станали между 2015 и 2018 г., но 4 наранявания са се случили през миналата година.

Въпреки тази драматична картина на трудовата безопасност в заводите на Tesla, компанията на Мъск е глобена със смешните 400 долара на база на документираните инциденти.

Според властите разликата в реалните и отчетените инциденти е допустима, ако компанията е разбрала за тях, след като вече е изпратила отчетите си. Как инциденти, свързани с наранявания, ще останат незабелязани в компания, чийто шеф споделя в Twitter всякакви глупости ежечасно, не е ясно. Лекото плясване през ръката на Tesla завършва с приканване компанията да се увери, че отразява адекватно трудовите злополуки, при положение че има такава голяма разлика.

Виж още: SpaceX започва с екскурзиите до МКС догодина

Тагове: