Новата космическа военна инициатива на САЩ има одобрението на Илон Мъск.

Милиардерът, основател и шеф на SpaceX, обяви, че подкрепя Space Force: шестия клон на американските военни, който президентът Тръмп официално учреди през декември 2019 г.

„Мисля, че създаването на Space Force всъщност е много готино. Има логика за значително присъствие във всяко пространство“, каза Мъск в база на ВВС в Лос Анджелис.

Мъск отбеляза още, че китайската икономика в един момент ще стане два или три пъти по-голяма от тази на САЩ, давайки на азиатската държава огромно предимство в космическата надпревара. По думите на Мъск Вашингтон може да преодолее тази разлика само като използва най-големия си ресурс: иновациите. Ракетите и космическите кораби за многократна употреба ще са ключови, подчерта Мъск.

SpaceX възнамерява да разработи такива системи и вече постигна значителен прогрес. Ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy са частично многократно използваеми и 49 от техните бустери вече бяха приземени успешно при различни орбитални мисии. Освен това роботизираната товарна капсула Dragon редовно пътува на снабдителни мисии до МКС.

Мъск очаква един ден между Земята и Марс да пътува истинска флотилия от кораби – радикална иновация, която ще задържи САЩ на космическия връх.

Виж още: Android приложение с 10 милиона сваляния ни шпионира могъщо