Карстен Нол, основател на Security Research Lab в Берлин, е открил слабо място (дефект) в сигурността на SIM-картите, съобщиха от New York Times. Според Нол пропуск в криптирането би позволил на хакери да откраднат дигиталния код на SIM-картата, който позволява нейното модифициране. Този проблем може да засегне 750 млн. мобилни устройства и да доведе до тяхното подслушване, използването им за измами и дори да се открадне самоличността на собственика.

 

„Можем да ви шпионираме. Знаем криптираните ключове за обажданията ви. Можем да четем съобщенията ви, да откраднем цялата информация, която се намира на SIM-картата ви.“, съобщава Нол. Всичко това отнема около 2 минути и компютър.

 

Това не е първият път, в който Нол открива слабост в защитата на мобилните телефони. През 2009г. германският специалист разбива защитата на GSM обажданията, тъй като използваният 64-битов алгоритъм вече прехвърлял двадесетгодишна възраст.

 

Въпреки че се правят подобрения в тази сферa, все още има апарати, които ползват стари криптиращи кодове. Проведен тест показал, че в 1,000 карти от Европа и САЩ се наблюдавал т.нар. „дефект“.

Дали това наистина е „дефект“ или умишлено слабо място? По всичко личи, че сигурността на личното пространство става все по-илюзорна.

Тагове: