Разследването на Guardian относно изтеклата информация за проекта Prism, повече за който може да прочетете тук, продължава. Поредната компания, която изглежда е излъгала, че не предоставя информация на щатската агенция за сигурност, е Microsoft. Информацията бе налична още след първото изтичане от Едуард Сноудън, но сега тя е потвърдена от разследването на Guardian, макар Microsoft да продължава да отрича.

Според източника на медиата Skype влиза в Prism и е ключова част от нея още през 2010 г., тоест, преди придобиването си от Microsoft. След месеци уточняване на условия пък компанията се съгласява да предостави пълен достъп на NSA до Outlook.com и SkyDrive, при това без одобрение на конкретни молби за разследване на потенциални престъпници.

В началото агенцията е имала достъп единствено до аудио потоците по време на разговор, но по-късно Microsoft е принудена да осигури и видео стриймове.

Според някои мнения всяка компания, базирана в САЩ, е длъжна да осигури пълен достъп до всички потребителски данни на NSA, без да има право да критикува политиките на агенцията.

Очаквайте още новини по темата.

Тагове: