Данните са оповестени от Kantar Worldpanel ComTech, които са направили проучване на пазарите в Европа и САЩ. Разликата в процентите между Android и iOS на Стария континент е голяма – 70,4% от всички мобилни телефони са с Android, а 17,8 % са за конкурента им – iOS.

 

В САЩ разликата между лидерите е по-скромна – малко повече от 9%, но отново в предимство на Android. Въпреки че имаме ясен водач в надпреварата, Apple имат още какво да покажат. В момента и двете основни „оръжия“ на по-разпространената операционна система са на пазара (HTC One и Samsung Galaxy S4), а Apple предстои да атакуват потребителите с iPhone 5S и iPhone Light.

 

На трето място се класира Windows Phone с 6,8%. Операционната система на Microsoft, въпреки по-скромния си пазарен дял, регистрира най-висок скок в продажбите с почти 5%. От друга страна BlackBerry не успяват да направят силно впечатление и по-скоро разочароват на пазарно ниво, въпреки че новата им операционна система получи добри отзиви.

 

Очакват се интересни месеци, в които лидерската позиция на Android може да бъде разклатена. Това важи най-силно за пазарите в САЩ.

Тагове: