Собственикът на Amazon Джеф Безос ще придобие правата върху вестниците на „Вашингтон пост къмпани“ за 250 млн. долара. Това ще бъде интересен опит, в който Безос може да докаже своите качества - не само в електронния бизнес, но и в вестникарската индустрия.

 

Безос прави тази сделка от свое име, а не като Amazon. Собствениците на „Вашингтон пост“ няма да продадат своето образователно подразделение – Kaplan и други бизнес дивизии, но ще бъде променено името им.

 

Вашингтон пост“ създадоха своето име с отразяване на скандала Уотъргейт. Скандал, който доведе до оставката на президента Ричард Никсън. Безос е поредният милиардер, който се захваща с вестникарския бизнес. Миналата седмица собственикът на Бостън Red Sox закупи Boston Globe, а Warren Buffett (инвеститор) е закупил голям брой местни вестници през последните години.

 

От 1933 г. „Вашингтон пост“ е собственост на семейство Грахам. В последните седем години вестникът отбелязва спад в продажбите и все по-малко рекламодатели се обръщат към него. Безос придобива правата на Greater Washington Publishing, вестниците Gazette, Express, El Tiempo Latino и Robinson Terminal. Новият собственик ще запази сегашното управление и изпълнителния директор – Katharine Weymouth, племенница на председателя Don Graham.

 

Предстои да разберем дали Безос ще се справи с отслабващата вестникарска търговия. По последни данни тиражът на Washington Post е спаднал с 6.5 процента.