Изпълнителните директори на Amazon и Tesla Motors Джеф Безос и Елън Муск се едни от най-важните личности в сферата на частните космически полети. Сега те са изправени един срещу друг в битка за придобиване на важна недвижима собственост. Според CNBC собствениците на частните космически компании – Blue Origin(на Джеф Безос) и SpaceX (на Елън Муск) се опитват да придобият комплекс за изстрелване на совалки, който е собственост на NASA и се намира във Флорида. След официалното прекратяване на проекта за космически совалки, от NASA са готови да продадат площадката на някой от частния сектор. Придобивката ще бъде много ценна и за двамата милиардери, въпреки че SpaceX вече притежават две стартови площадки.

 

Blue Origin трябваше да се справят с доста проблеми през последните години. Компанията все още не е извадила кораб в орбита, а през 2011 техен прототип претърпя пълен крах. Фирмата, собственост на Безос, изглежда по-назад от SpaceX, но желанието им е да придобият площадката, от където да могат и други частни компании да изстрелват своите кораби – безплатно. SpaceX искат площадката, за да изстрелят своята космическа капсула Dragon.

 

Наддаването се пази в пълна тайна, но NASA искат да приключат продажбата до 1 октомври, което означава, че скоро ще научим името на победителя.

Тагове: