Макар че като цяло Apple до момента избягва ефектите на търговската война между САЩ и Китай, потребителите в Китай се настройват все повече с анти-Apple настроения. Местните социални мрежи все по-често стават отдушник на тяхното недоволство срещу Apple. Най-често повтаряният рефрен е защо хората купуват iPhone, когато технологията на Huawei е също толкова добра.

„Имаме отлична смартфон алтернатива, защо продължаваме да ползваме Apple?“, пише един потребител.

„Мисля, че логото на Huawei e страхотно, то разрязва ябълката на осем парчета“, шеговито добавя друг.

Някои потребители признават, че търговската война оставя горчив вкус у тях, и планират да се откажат от своите iPhone-и, когато могат да си го позволят.  

Виж още: Google следи почти всичко, което купуваме онлайн – проверете сами чрез това приложение

Това не е първият път, когато движението за бойкот на Apple набира инерция в Китай. През декември 2018 г. стана ясно, че компании, лоялни на Huawei, масово бойкотират Apple и дори заплашват да уволнят свои служители, използващи iPhone. В такива случаи местните компании са предлагали големи субсидии за закупуването на продукти на Huawei като алтернатива.

Освен това през януари анализатори посочиха, че Apple е обект на „неформален бойкот“ от купувачите в Китай и Индия като резултат от търговските спорове. Именно спадът на продажбите в Китай беше основна причина за сериозния спад в приходите на Apple от iPhone, който американската компания отчете през първото тримесечие на 2019 г., макар че нещата се пооправиха във второто.

Тагове: