Китайският производител на мрежово оборудване и на смартфони ZTE не успя да закупш нужните части от САЩ от началото на тази година, благодарение на забраната за износ, която фирмата търпи. Като се има предвид, че една трета от хардуера, софтуера и компонентите, необходими на компанията за изграждане на телефоните ѝ, идват от САЩ, самото корпоративно оцеляване на ZTE е заложено е заложено на карта, тъй като компанията е обект на сложен спор между Конгреса и Белия дом.

Huawei, която като ZTE се смята за заплаха за националната сигурност на САЩ, не очаква да бъде блокирана от американската верига за доставки. Кен Ху, който е един от тримата ротационни председателства на Huawei, заяви пред френския вестник "Журнал дю Диман", че не вижда защо САЩ трябва да накажат компанията, както са направили с ZTE. За разлика от последната, която продава стоки и услуги на Иран и Северна Корея, които нарушават санкциите в САЩ, Ху казва, че Huawei спазва всички закони и разпоредби, "въведени от Европа, ООН и Съединените щати". Въпреки това, The Wall Street Journal заяви през април, че компанията е разследвана от Министерството на правосъдието за твърдения, че нарушава санкциите на САЩ по отношение на Иран.

Изпълнителният директор казва, че заради целта си да използва най-добрите технологии, Huawei "ще продължи да купува американски чипове тази година". Той съобщава, че ще започне работа върху собствена операционна система само в случай, че загуби достъп до лицензираната от Google версия на Android. И докато разполага със собствена линия чипсети Kirin, която използва за захранване на своите телефони, Huawei използва американски чипове за RAM, LTE модем и за контролера на зарядното устройство.

Huawei е третият по големина производител в света на смартфони, а също така и производители на мрежово оборудване. Председателят на Huawei Devices Ричард Ю посочи, че компанията ще се превърне в най-големият производител на смартфони в света до 2021 г. Но тази цел претърпя голяма крачка назад по-рано тази година, когато плановете за Verizon и AT & T да предлагат Huawei Mate 10 Pro бяха отменени в последната секунда. Има спекулации, че правителството е повлияло на двамата оператори, като ги моли да не продават устройството. Магазините, намиращи се във военните бази на САЩ, вече също не могат да продават телефоните на ZTE или Huawei.

Тагове: