Бившият антивирусен гуру, либертарианският кандидат за президент и беглец от международното право Джон Макафи, е обвинен в престъпления, включително измами и пране на пари заради рекламата му на криптовалути в социалните медии преди няколко години.

Макафи и неговият бизнес партньор Джими Уотсън използвали акаунта на Макафи в Twitter, за да рекламират различни криптовалути на стотици хиляди последователи, като същевременно криели от потенциалните инвеститори как са спечелили от покачването на цените. Прокурорите твърдят, че Макафи, Уотсън и други членове на криптовалутния екип на Макафи са взели над 13 милиона долара, като са манипулирали инвеститори, поддали се на измамната схема.

Макафи беше задържан в Испания, след като беше арестуван по отделни обвинения за укриване на данъци, подадени от данъчното управление на Министерството на правосъдието. Служителите на департамента заявиха, че предстои екстрадицията му в САЩ.

Прокурорите твърдят, че Макафи и неговите сътрудници са се възползвали от популярността на профила му в Twitter, за да стартират така наречената схема pump and dump.

Според обвинението двамата първо са закупили големи количества криптовалути на ниски цени. След това те популяризирали същите цифрови пари в Twitter в опит да надуят цените им, използвайки фалшиви и подвеждащи препоръки.

След като цените на криптовалутите набъбват, Макафи и неговите сътрудници разпродават своите активи, често със значителна печалба, оставяйки инвеститорите с активи, чиято дългосрочна стойност е значително намалена. Прокурорите твърдят, че Макафи и Уотсън са участвали в тази схема за измами от декември 2017 г. до около януари 2018 г.

Криптовалутните постове на McAfee са безспорно влиятелни. Анализ от октомври 2018 г. установи, че „туитовете от Макафи са свързани с ценовите скокове, които изпращат криптовалути на стойност стотинки - дори части от една стотинка - временно нагоре до стойност от 50 до 350 процента повече“. Той също така отбеляза, че дори тогава имало слухове, че Макафи е участвал в схеми за надуване на цените.

Неговите туитове също са били изключително скъпи: стара версия на уебсайта на McAfee Crypto Team (достъпен чрез интернет архива) разкрива, че Макафи е таксувал 105 000 долара за туит.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии