Хакер (или група от хакери) твърди, че е откраднал от полицейска база данни на Шанхай данни за милиард китайски граждани. Според Bloomberg злосторникът се опитва да продаде 23 терабайта данни за 10 биткойна, които се равняват на около 198 000 долара.

Данните включват имена, адреси, места на раждане, национални документи за самоличност и телефонни номера. Wall Street Journal съобщава, че хакерът е предоставил извадка от данните, която включва доклади за престъпления от далечната 1995 г. Репортерите потвърдиха легитимността на поне част от данните, като се обадиха на хора, чиито номера бяха посочени.

Все още не е ясно как хакерът е проникнал в полицейската база данни, въпреки че има предположения, че лицето е получило достъп чрез компания за облачни изчисления на Alibaba, наречена Aliyun, за която се твърди, че хоства базата данни. Alibaba споделиха, че разследват казуса.

Истинският обхват на изтичането не е известен. Експертите по киберсигурност обаче го нарекоха най-големия пробив в киберсигурността в историята на Китай.

Снимка: Unsplash

Виж още: NFT ентусиасти хакнаха социалните мрежи на Британската армия