През последните няколко години Apple се разраства в Индия със своя iPhone, но сега компанията е изправена пред сериозен проблем, ако не отговори на изискванията на телеком регулатора на страната. Агенцията за регулиране на далекосъобщенията в Индия (TRAI) въведе нови правила в опит да защити поверителността на мобилните потребители и вече блокира спам повикванията и съобщенията. Част от тези правила включва наличието на приложение за всеки абонат, но Apple отказва да го позволи в App Store - иронично, поради опасения, свързани с поверителността.

Регулаторът изисква всички оператори в Индия да предоставят приложението "Не ме безпокойте", което потребителите да могат да изтеглят и инсталират на устройството си. След това приложението дава възможност на потребителите да блокират непоискани обаждания и съобщения. Apple обаче не го е разрешила в App Store поради факта, че приложението изисква достъп до историята на обажданията и регистрационните файлове на SMS съобщенията, за да изпрати отчети до агенцията.

Макар Apple да се бори с TRAI вече повече от година, регулаторът се е придвижил напред с политиката си, давайки на всички оператори шест месеца да се уверят, че приложението може да бъде инсталирано на всяко устройство, което те предлагат. Всички телефони, които не могат да инсталират приложението след този период, ще бъдат прекъснати от мрежата на оператора. Що се отнася до Android, приложението вече е налице чрез Google Play Store.

Преди почти една година бе съобщено, че Apple ще работи с индийските власти, за да разработи своя собствена версия на антиспам приложението на регулатора, но оттогава не е имало актуализация на усилията, затова е възможно да предположим, че приложението или не може да бъде завършено до шест месеца, или е напълно изоставено. Предстоящата актуализация на iOS 12 включва и нови функции за отчитане на повиквания и текст съобщения като спам, но не е ясно дали това ще е съвместимо със собствената система на TRAI или дали той ще може да има достъп до тези данни.