Откакто стана ясно, че Huawei работи по своя собствена система, наречена HarmonyOS, слуховете упорито твърдят, че компанията в крайна сметка ще замени Аndroid с нея. Huawei официално анонсира платформата миналия август и първоначално заяви, че тя не е предназначена за смартфони. 

Сега сайтът MyDrivers цитира интервю на шефа на софтуера в Huawei, според когото налице са първите сходства между сегашния интерфейс EMUI и HarmonyOS. Така например EMUI 11 използва някои елементи от новата система, които са свързани с техническата страна на нещата.

Това означава, че най-новата версия на EMUI, която е базирана на Android 11, по същество представлява преходен вариант, който подготвя устройствата и техните собственици за неизбежната официална поява на HarmonyOS. Нейната версия 2.0 най-напред ще излезе за телевизори, коли и часовници, докато мобилните устройства, които се появяват на пазара с EMUI 11, ще получат OTA ъпдейт с 2.0 по-късно.

Предполага се, че първите апарати на Huawei, които ще получат ъпдейти до новата платформа, са онези, които са захранвани с чипсетите Kirin 9000 като Huawei Mate 40, после тези с Kirin 990 5G и накрая онези с Kirin 810.

Снимка: Huawei

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

 

Тагове: