Европейската комисия направи крачка напред в опита си да въведе законодателство, което изисква стандартни портове на мобилните устройства. НА 23 септември в Брюксел бе представено предложение, което изисква USB-C да стане стандартен порт за телефони, таблети, слушалки и други устройства, продавани в ЕС. Подобен ход ще засегне директно флагманския продукт на Apple iPhone, който продължава да се продава със собствен Lightning порт.

Предложението трябва да бъде одобрено от страните членки, преди да влезе в сила. След това производителите ще имат 24 месеца, за да адаптират USB-C технологията в своите продукти.

Apple вече премина към USB-C порт при повечето си таблети с изключение на бюджетния iPad за 329 долара. Компанията обаче е непримирима, що се отнася до iPhone, и дори моделите от най-новата серия iPhone 13 продължават да използват Lightning конектор.

Според ЕС общият порт ще намали електронните отпадъци и ще даде удобство на потребителите.

В последно време Apple отговори на екологичните притеснения, като премахна зарядното от комплекта и всички iPhone13 модели идват с Lightning към USB-C кабел. Това обаче не е достатъчно според условията на проектозакона, защото самият порт на телефона трябва да се промени.

Ако приемем, че страните в ЕС ще действат бързо, законът може да влезе в сила следващата година и това ще даде на Apple две години за промяна, което означава, че USB-C ще бъде задължителен порт за iPhone през 2024 г. Предложението не засяга повечето Android производители, които вече минаха към USB-C.

Снимка: Apple

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: