Повечето стрийминг услуги не са много полезни, когато напуснете държавата, в която живеете. Ако не загубите достъпа до тях изцяло, най-вероятно ще бъдете принудени да слушате или гледате непознато съдържание на непознати езици. Но от следващата година това не трябва да е проблем на територията на Европейския съюз (ЕС).

Страните - членки на ЕС, са се договорили за създаване на закон, който ще наложи временен роуминг достъп до абонаментни услуги за стрийминг от 2017 г., за да се наслаждавате на пълния каталог със съдържание, с който сте свикнали във вашата държава. Това означава, че един британски гражданин ще има достъп до каталога на Netflix във Великобритания, докато се наслаждава на слънчевите лъчи в Испания например. Споразумението между страните членки трябва да бъде формално прието на 26 май.

За стрийминг услугите това ще означава промени в начина, по който удостоверяват потребителите си. Има известни притеснения, че за този „стрийминг роумниг“ ще се изискват повече пари за достъп до съдържание. За по-подробна информация ще трябва да изчакаме приемането на новия закон от ЕС.

 

Прочетете и това: Дишането ви в киносалона издава дали филмът ви харесва или не